Sunday, September 1, 2013

FRAGMEN 48: GERAK GEMPARPhoto credit: northlandchurch.net
DUA orang pengawal yang menonton dari skrin TV di bilik kawalan nyata terkejut dengan apa yang mereka lihat. Mereka tidak menyangka Jeffri ada senjata dari kasutnya. Namun hanya seketika sahaja mereka kaget. Pada saat berikutnya mereka tertawa dan bertepuk tangan. Menanti tayangan percuma yang menjanjikan percikan darah sebagai hiasannya.


FARIZ mesti lebih berhati-hati. Luka pisau memang tidak sakit pada mulanya. Tetapi bila sudah terhiris, rasa bisanya akan segera menjalar ke seluruh tubuh. Tempat yang luka akan pedih.

Dia memerhati Jeffri menyusun langkah. Sambil itu dia menjarakkan dirinya dari ejen senior itu. Bersedia mengelak seandainya Jeffri cuba melibasnya. Matanya terjeling ke kamera CCTV di sudut bilik. Fariz tahu apa yang berlaku di sel ini pasti dalam perhatian para pengawalnya.

Jeffri turut melemparkan sekilas pandang ke arah kamera itu. Kemudian mata-mata mereka bertembung lagi. Jeffri tercebir. Fariz pula menjuihkan bibirnya. Menampakkan rasa meluatnya terhadap ejen senior itu. Dia ada rancangan bila serangan dilakukan Jeffri.

“Hahhh…”

Jeffri bingkas menyerang. Dia menendang menggunakan kaki kiri dan kanannya. Langkahnya pantas. Bertubi-tubi hingga menyebabkan Fariz terundur-undur. Kilatan mata pisau di tumit kasutnya kelihatan berkilau dibias cahaya lampu. Akhirnya Fariz tersandar ke dinding. Namun, Jeffri tidak berhenti. Dia bergerak menghampiri. Kali ini, Fariz tidak dapat menahan bila Jeffri melibas laju dari arah sebelah kanannya.

“Arghhh…”

Kepala Fariz terpaling. Dengan tangannya yang terikat, dia tidak dapat mengimbangi tubuhnya. Lalu jatuh tersembam. Melihatkan keadaan Fariz, Jeffri semakin bersemangat menendang hingga ejen muda itu terguling-guling kesakitan.


DUA pengawal yang menyaksikan pertempuran di dalam sel itu mula kaget bila melihat Jeffri terus menendang tanpa henti hingga Fariz tidak bergerak. Jeffri pula tergelak-gelak sebelum menghumban tubuhnya ke atas Fariz. Sambil duduk berlunjur, dia melepaskan tawanya seperti orang gila. Suaranya bergema dan menggaung memenuhi ruang sel.

Melihat keadaan itu, MEREKA bercakap sesama sendiri. Mereka kelihatan takut pula kerana salah seorang tawanan sudah separuh nyawa. Mereka boleh dikenakan tindakan kerana tidak menjaga tawanan. Kerana itu Fariz perlu diasingkan daripada Jeffri yang nyata sudah separuh gila.


PINTU sel dibuka. Mereka masuk. Kelihatan Jeffri masih lagi tertawa hingga terbaring. Matanya berair akibat begitu seronok ketawa. Salah seorang daripada pengawal itu mengheret Jeffri ke sudut bilik. Sementara yang seorang lagi menepuk-nepuk pipi Fariz yang sudah kaku.

“Orang ini sudah mati,” kata pengawal yang sedang memegang Fariz.

Mendengar kata-kata itu, pengawal yang seorang lagi jadi panik. Jeffri pula semakin kuat tawanya. Membingit ke telinga kedua-dua pengawal. Pengawal yang mengheret Jeffri pula datang menghampiri. Dia pula yang menepuk-nepuk pipi Fariz.

Memerhati Fariz tidak bergerak dengan matanya yang terpejam. Pengawal itu tidak puas hati. Pipi Fariz ditepuk-tepuk lagi. Kali ini semakin kuat. Tiba-tiba Fariz membuka matanya. Dengan pantas tangannya menggagau pistol yang tersisip di pinggang pengawal itu dan melontarnya ke sudut bilik.

Tindakan itu cukup untuk membuatkan pengawal itu tergamam. Kedengaran sebuah jeritan. Rupa-rupanya pengawal yang seorang lagi sudah dikerjakan Jeffri. Dalam kebingungan, tiga tumbukan padu singgah ke pipi kiri dan kanan pengawal itu. Satu lagi tetakan singgah ke lehernya. Dia terus tumbang.

“Kali ini saya pulak dah selamatkan Jeff…”ujar Fariz seraya mengheret pengawal yang dibelasahnya.

“Baru dua-satu… aku dah selamatkan kau dua kali! Kau ada hutang dengan aku!” jawab Jeffri seraya tersengih.

Ketika Fariz memandang kamera CCTV, Jeffri cepat memahami yang Fariz mengajaknya berbuat helah. Fariz yakin, Jeffri cepat menelah ia adalah taktik untuk melepaskan diri. Mulai saat itu mereka mula berdrama.

“Jeff masih ada pisau kat kasut? Gajet lama, tu…” kata Fariz.

“Memang gajet lama. Tapi lebih berkesan. Aku tak suka gajet bom dalam kasut macam yang kau orang sekarang guna. Macam berjalan atas jerangkap samar!” ujar Jeffri. “Tapi, macam mana kau boleh lepaskan ikatan?”

Soalan itu membuatkan Fariz tersenyum.

“Magis, bang… magis!”

Bersambung Ahad depan, insya-ALLAH...

No comments:

Post a Comment